Over ons

Ontstaan

Stichting Nusfalau is ontstaan vanuit een werkgroep van de Baptisten Gemeente “de Bron” te Almelo.

Jan van de Klis, lid van de Baptisten Gemeente “de Bron” te Almelo (al geruime tijd als vrijwilliger werkzaam voor de Oost Europa Zending in o.a. Roemenië) kwam in het bezit van een brief van de Baptisten predikant ds. Pál Szekrényes, voorganger van een viertal Hongaars sprekende gemeenten met als standplaats Nusfalau. Deze brief kwam terecht bij Ds. Nico Schipper (oud voorganger van “De Bron”). Uit deze brief bleek dat er bij de gezinnen in Nusfalau en omgeving grote armoede heerste met o.a. een chronisch gebrek aan kleding.

Hierop werd er vanuit de Baptisten gemeente op 27-2-2001 een werkgroep van 4 personen gevormd met de toepasselijke naam “Werkgroep Nusfalau”. Begonnen werd met het project gebruikte kleding. De kleding werd, door leden van de werkgroep, ingezameld, uitgezocht, gesorteerd en vervolgens in dozen gepakt. Het uitzoeken, sorteren en inpakken gebeurde tot begin 2005, in de garage van de Fam. A. Kerkdijk in Almelo. De kleding werd in het eerste jaar met de bestelbus van Jan van de Klis naar Nusfalau gebracht. Ds. Szekrényes zorgde dat het in Nusfalau bij de juiste adressen terecht kwam.

Om het e.e.a. te formaliseren is er op 29 oktober 2004 de stichting opgericht waarin de werkzaamheden werden ondergebracht.

Vanaf 2002 is ook begonnen met het inzamelen van allerhande goederen zoals bedden matrassen dekens enz. enz. en vind het vervoer plaats met gespecialiseerd transport in het vervoer van hulpgoederen naar Oost-Europa.

Zo wordt tot op dit moment 2 keer per jaar 20 m3 aan kleding en goederen door ons verstuurd naar Nusfalau.

Vanaf 2005 hebben wij de beschikking over een opslag en sorteerruimte aan de Ootmarsumsestraat te Almelo.

Ondanks de omwenteling in Roemenië (1989) en ondanks de toetreding tot de EU (2007) is er vooral bij de plattelandsbevolking een grote armoede blijven bestaan Ouderen die nergens hulp krijgen, zelfs soms in de winter geen kachel kunnen stoken. Grote gezinnen die geen geld en goederen hebben om de kinderen kleren te geven of om naar school te kunnen laten gaan. Roma gezinnen die in de Zigeunerwijken van geen enkele kant hulp aangeboden krijgen.

Dat zijn mensen die wij, afgelopen jaren, vanuit hulpprojecten doelgericht ondersteunt hebben en ook willen blijven ondersteunen, als u ons de middelen daarvoor wilt geven.

Gelukkig gaat het de laatste jaren enigszins de goede kant op en wordt het langzaam aan wat beter.

Maar hulp blijft nog nodig. Daarom ons werk. Daarom uw steun.